Dramatisk cupfinale i Telenor Arena

Ekstraomganger og straffesparkkonkurranse måtte til for å kåre vinneren av NM 2016.

Annonse:

CUPFINALE 2016

Lørdag formiddag var det duket for cupfinale i NM G19. Forholdene lå perfekt til rette i Telenor Arena for en herlig fotballkamp mellom årets finalister, Vålerenga og Molde.

Vålerenga tidlig i føringen

Vålerenga fikk en fantastisk start på oppgjøret da Ernest Agyiri limte et frispark i krysset fra drøye 20 meter etter kun tre minutter.

Ernest Agyiri jubler for 1-0-scoringen
Ernest Agyiri jubler for 1-0-scoringen

Aron Dønnum dro seg innover i banen fra sin venstrekant, men ble felt like utenfor sekstenmeteren. Da sto ghaneseren klar med silkefoten.

Åpningsminuttene bar preg av mye dueller og kanskje et snev av nerver, men det var Vålerenga som taklet begivenheten best de første minuttene.

Frontrekka, med Thomas Elsebutangen, Magnus Retsius Grødem, Aron Dønnum og Henrik Udahl i spissen, sto høyt og pressa den bakre fireren til Molde, og fikk god hjelp av offensive backer og aggressive midtbanespillere.

Jevnspilt

Gutta fra Molde kom seg mer med utover i omgangen og hadde mest ball, men både innleggs- og dødballforsøkene ble renska unna av Mats Andersen og Madhusan Sandrakumar i midtforsvaret. Enn så lenge.

Spilleren med mest tippeligaerfaring på banen het Sander Svendsen. 22 minutter ut i oppgjøret fikk Molde frispark like utenfor sekstenmeteren, og Svendsen stilte seg opp.

Spissen sikta på det nærmeste hjørnet og ballen hadde god retning, men Kristoffer Klaesson i Vålerenga-buret var med på notene og varta opp med et tigersprang ut av en annen verden.

Like heldig var ikke keeperen minuttet etter da han felte Molde-spiss Thomas Amang på vei gjennom. Hele Molde-tribunen ropte på rødt kort, men dommeren dro opp det gule.

På det påfølgende frisparket raga Kristian Fredrik Strande høyest i feltet og stanga inn Moldes utligning etter 26 minutter.

Slik kampen hadde utviklet seg utover var det ikke ufortjent at moldenserne scora, og det var også Daniel Berg Hestads gutter som skapte det meste av muligheter utover i oppgjøret.

Status quo halvveis

At begge målene før pause kom etter dødball var ganske betegnende for omgangen. Det var stor intensitet og mye dueller over hele bana, og der Vålerenga hadde initiativet i starten tok Molde mer og mer over.

Samme kampbilde etter hvilen

Den andre omgangen starta slik den første slutta, med mye dueller og stopp i spillet. Det var to lag som ville mye, var godt organiserte bakover og aggressiv i forsvarsspillet. Selve finspillet lot vente på seg.

Det gikk 23 minutter av den andre omgangen før Vålerenga skapte sin første sjanse etter pause. Magnus Retsius Grødem tok med seg ballen fremover, og i mangel på spillalternativer foran seg lada han likesågodt skuddbeinet og fyrte av. Skuddet gikk som et prosjektil gjennom lufta, men dessverre i tverrliggeren og ned på strek.

Molde i føringen

Første halvdel av andreomgang var sjansefattig, men så skjedde det veldig mye på få minutter.

Vålerenga sleit med å klarere ballen etter et innlegg fra Moldes høyreside, og der dukka Sander Svendsen opp. Spissen nølte ikke, og satte ballen inn fra kloss hold etter 73 minutter.

Magnus Retsius Grødem jubler for utligning
Magnus Retsius Grødem jubler for utligning

Heldigvis tok det ikke lang tid før Vålerenga var tilbake i oppgjøret. David Hickson dro seg forbi halve Molde-forsvaret og kom seg ned til dødlinja. Inne foran mål venta Magnus Retsius Grødem og satte inn utligninga etter 76 minutter. 

Ekstraomganger og straffespark

Begge lag gikk naturligvis for seieren i sluttminuttene, men det sto uavgjort etter 90 minutter og dermed var det duket ekstraomganger i Telenor Arena.

Ekstraomgangene bar preg av at gutta hadde spilt nærmere 100 minutter med cupfinalefotball, og ingen av lagene maktet derfor å skape de største mulighetene. Dermed måtte det straffespark til for å kåre vinneren.

Vålerenga og Henrik Udahl åpna ballet, og spissen var sikker som banken fra ellevemetersmerket. Moldes første straffe var det Ola Huseby som tok, og han sendte Klaesson til høyre og ballen til venstre.

Avgjørelsen

Begge lag scora på alle sine fem første straffer, men da kampens første målscorer, Ernest Agyiri skulle ta den sjette for Vålerenga gikk keeperen til riktig side og redda forsøket.

Adnan Dudic fikk muligheten til å avgjøre for Molde, og unggutten gjorde ingen feil og satte inn seiersmålet.

Etter en høydramatisk finale i Telenor Arena kan dermed Molde krone seg med NM-tittelen.

Annonse fra Obos-ligaen: