- Trenger tydeligere retningslinjer

Les styrleder Tuva Ørbeck Sørheims innlegg og se Vålerenga Fotball Elites forslag på forbundstinget her.

Annonse:

I halvannen uke har vi sett Russlands brutale angrepskrig mot Ukraina. I oss alle velter det opp et ønske om å reagere på et vis, på ulike nivåer: overføre sparepenger, sende våpen, innføre sanksjoner, ta imot flyktninger, hva som helst. Det er menneskelig å reagere sterkt på det vi ser. 

Men ikke for FIFA. Deres første reaksjon på krigen var tamme, meningsløse sanksjoner overfor Russland. Det var pinlig å se på. Etter et døgn var reaksjonene mot FIFAs tafatthet så sterke at de måtte snu, og de måtte utelukke Russland fra internasjonal fotball. Men deres første reaksjon var altså rådvill og famlende. 

Det er dessverre ikke første gang idretten har famlet. Det har ofte blitt sagt, ikke minst i denne forsamlingen, at Qatar aldri burde fått fotball-VM. Sant nok. Men det skjedde like fullt, og i november skal dette skammens VM gå av stabelen. Hvordan kunne det vært unngått? 

Hvordan kan vi unngå nøling? Hvordan kan vi unngå å gjøre feilgrep i fremtiden? Vi i Vålerenga Fotball Elite mener at vi trenger tydeligere retningslinjer, og vårt skarve bidrag er to forslag her på Fotballtinget som retter seg direkte mot sportsvasking.

Klisjeen (som jeg for øvrig ikke er enig i) sier at fotball og politikk ikke kan blandes, men når det kommer til sportsvasking, har vi ikke noe valg. Her blander politikken seg inn i sporten. Om vi ikke reagerer på det, lar vi oss bruke i et kynisk politisk spill.

Brutale regimer bruker den sporten vi elsker for å pynte på sitt eget renommé. Saudi-Arabia og Qatar har kjøpt noen av verdens mest kjente fotballag, mens Hviterussland, Kina og Qatar arrangerer mesterskap. Qatar vil svært gjerne ha besøk av vestlige storklubber på treningsleir for å kaste glans over de anleggene som er bygget av undertrykte migrantarbeidere. Ved hjelp av fotballen vil de tegne et falskt glansbilde som skjuler at regimet begår grove og systematiske overgrep mot menneskerettighetene.

Norsk fotball kan ikke la seg bruke i et sånt spill, og vi har derfor to tydelige forslag for å unngå nøling og for å unngå feilgrep fremover. 

Gjennom et konstruktivt samarbeid med Forbundsstyret har vi kommet frem til en ordlyd vi begge kunne stille oss bak. 

Vi håper at fotballtinget viser seg som mer kraftfull handlende enn FIFA og stemmer på vårt forslag.  

Vålerenga Fotball Elites styreleder, Tuva Ørbeck Sørheim på talerstolen under søndagens forbundsting (Foto: Skjermdump)
Vålerenga Fotball Elites styreleder, Tuva Ørbeck Sørheim på talerstolen under søndagens forbundsting (Foto: Skjermdump)

Forslag 4

NFF og deres medlemsklubber skal ikke legge treningsleire til land eller spille treningskamper mot landslag og lag fra land der det er dokumentert at det begås systematiske og grove brudd på menneskerettighetene eller krigens folkerett.

Begrunnelse:

Det finnes autoritære regimer (hvor systematiske brudd på menneskerettigheten eller krigens folkerett finner sted) som ønsker å skape positiv oppmerksomhet rundt seg selv ved å spille treningskamper mot demokratiske nasjoner, både hjemme og borte. Norsk fotball skal ikke la seg bruke som virkemiddel i PR-kampanjer fra slike regimer. Det kan selvsagt dukke opp eventualiteter der man har en edlere hensikt med å besøke et regime som bryter menneskerettighetene, eksempelvis jentesatsingen til NFFs internasjonale avdeling. Dette burde være mulig å løse i en form for dispensasjon, all den tid hensikten med en slik tur ville være å fremme menneskerettigheter og likestilling. Ansvaret for vurderingene om hvorvidt treningsleir og treningskamper er i tråd med dette vedtaket bør være en naturlig del av den daglige drift i forbund og klubb og bør således tillegges generalsekretær og klubbledere. Dette er selvsagt ikke til hinder for å innhente råd fra etisk komite dersom man er i tvil.

Forslag 5

NFF og dets medlemsklubber skal ikke inngå sponsor- eller samarbeidsavtaler med stater, eller selskaper med samme navn som stater, der det er dokumentert at det begås systematiske og grove brudd på menneskerettighetene eller krigens folkerett. Det samme gjelder selskaper som er heleid av slike stater. Ansvaret for vurderingene om rundt dette bør være en naturlig del av den daglige drift i forbund og klubb og bør således tillegges generalsekretær og klubbledere. Dette er selvsagt ikke til hinder for å innhente råd fra etisk komite dersom man er i tvil.

Begrunnelse:

I den internasjonale fotballen blir stadig flere forbund og klubber sponset av selskaper som fremmer og renvasker autoritære regimer, eller på annen måte opererer som politiske verktøy for disse.  Det er viktig at vi som fotballnasjon sier nei til å legitimere diktaturer som ønsker å bruke fotballen. Slike avtaler kan gi langvarig skade på norsk og internasjonal fotballs omdømme. Forslaget omfatter ikke private selskaper fra slike stater eller norske selskaper som opererer i slike stater, eller deltagelse i UEFA-turneringer sponset av slike. 

Annonse fra Eliteserien: