Møt Olav fra Gatelaget!

Han har vært med siden oppstarten i 2014. Olav Tveiten er en fantastisk representant både for klubben og laget.

Vålerenga’s Gatelag er for lengst igang med årets treninger. Dette foregår to ganger i uken, og i mars starter serien for alle gatelagene på Østlandet.

I sommer skal de delta på en årlig turnering for gatelag, og til høsten skal de på en årlig utenlandstur. Spillerne jobber på dugnader i regi av Vålerenga for å tjene inn penger til denne turen.

Les mer om Stiftelsens sosiale prosjekter her

Veteran

Olav Tveiten har vært med på Vålerengas Gatelag siden oppstarten i 2014. Den gangen hadde han ikke spilt noe særlig fotball før, men drevet mye med annen idrett.

Olav Tveiten i kjent stil. Blid og sporty (Foto: VIF Samfunn)
Olav Tveiten i kjent stil. Blid og sporty (Foto: VIF Samfunn)

Han hadde også vært nykter i noen måneder da han begynte på Gatelaget, men han visste at veien tilbake til rus var kort.

- Det vanskelige med å bli nykter er ikke å bli nykter. Det vanskelige er å holde seg nykter – ensomheten ved å bli nykter får folk til å sprekke. Da må man ha ting å drive med og et bra nettverk. På Gatelaget er det et miljø og et fellesskap der noe av vitsen er å være eller bli nykter - og det er Alfa Omega, sier Olav.

Han synes at mange av de han har vært borti under behandling og rehabilitering, og samfunnet for øvrig, noen ganger kan ha en irriterende sympatisk tilnærming til de rusavhengige.

- Litt sånn «stakkars deg, du klarer ingenting selv», og ingen forventninger fordi en er rusavhengig. De rundt må kunne forlange ting, fordi den som er rusavhengig er helt avhengig av å ta tak i ting selv og se at en har et problem. Om en bare får sympati og åpne dører overalt, blir veien for å komme seg et steg videre lenger. I terapien kalte vi det «medavhengig», sier Olav og ler litt.

En viktig arena for å komme videre

Tveiten tror det kan være viktig for mange rusavhengige eller tidligere rusavhengige å komme til Gatelaget, da det å dukke opp på trening kan være et mål og en forventing for de. Han snakker videre om hvor mye samholdet og det sosiale på laget betyr;

- Gatelaget har ofte ikke så mye med fotball å gjøre, men det er en arena for nettverksbygging og et sted der en kan utvikle sosiale evner. Det er mange som har blitt kjent på Gatelaget og som også har blitt gode venner på fritiden, sier han.

Flere roller i klubben

Olav har i dag flere roller i Vålerenga – både på Gatelaget og i Vålerenga Samfunn for øvrig. Han er trivselsansvarlig på Gatelaget, utstyrsansvarlig for stiftelsen, arrangementsmedarbeider på «Engaland», fotballdommer på stiftelsens arrangementer og vert for VIP-loungen på klubbens Eliteseriekamper.

Annonse:

Olav bidrar også som representant for Gatelaget, og i disse dager jobber han med å kontakte rusbehandlingssteder for å prøve å rekruttere spillere som kunne hatt glede av å delta på Gatelaget. Han trives godt med sin rolle i klubben, og svarer raskt og tydelig på spørsmål om hvorfor;

- Det viktigste er at du har følelsen av å bety noe. At det du gjør betyr noe for andre, og det føler jeg at jeg bidrar med i de rollene jeg har fått i klubben. Jeg føler at jeg blir verdsatt og satt pris på av de folkene rundt meg, og det er essensen i alt her.

Kunne du, eller kjenner du noen som kunne tenke seg å delta på Vålerengas Gatelag?

Ta kontakt med trener Svein-Helge Liknes ([email protected], tlf: 92207128).

Ønsker du å lese mer om Stiftelsens sosiale prosjekter, finner du masse her

Annonse fra Obos-ligaen: