
Jakten på en bærekraftig økonomi
Daglig leder Svein Graff ser både bakover og fremover i denne sommerhilsenen.
Vi er en kamp unna halvspilt sesong. Tabellen ljuger ikke. Vi har underprestert, spesielt på hjemmebane, men fortsatt ligger det 45 poeng i potten å kjempe om.
Sesongen startet perfekt med 3-1-seier over serieleder Viking. Prestasjonene var tidvis også bra mot Brann og Rosenborg, selv om poengene uteble. Summen av personlige feil og for lavt bunnivå har gitt mager poengfangst. Og det er sluttproduktet som teller.
Fotballøkonomien
Før sesongen var vi tydelige på at det denne sesongen handler om å etablere oss i Eliteserien. Det gjør det fortsatt og vi blir ikke bedre av å fokusere på tabellen. Vi må få ut det potensialet vi vet vi har.

Reaksjonene var mange og sterke da vi denne uka solgte Magnus Riisnæs. Det er forståelig og som supporter ville jeg sikkert reagert selv. Mange har pekt på at vi allerede har solgt spillere som budsjettert. Det er riktig. Men så enkel er ikke økonomien i en fotballklubb. Vårt årsmøte har vedtatt at vi skal sikre en mer bærekraftig økonomi som gjør oss mindre avhengig av tilskudd fra aksjeselskapet. For å klare det må vi styrke likviditeten inn mot 2026 og årene som kommer, selv om vi har god kontroll i år.
For ordens skyld: likviditet handler om pengene vi til enhver tid har for å dekke alle kostnader. Når vi selger en fotballspiller for x antall millioner får vi som klubb ikke den summen der og da. Deler av pengene går til klubber spilleren har vært i før (solidaritetsmidler og utdanningskompensasjon), agenter og til selgende klubb. Utbetalingen skjer over tid. Fordelt på flere innbetalinger til selgende klubb.
Reaksjonene var mange og sterke da vi denne uka solgte Magnus Riisnæs. Det er forståelig og som supporter ville jeg sikkert reagert selv. Mange har pekt på at vi allerede har solgt spillere som budsjettert. Det er riktig. Men så enkel er ikke økonomien i en fotballklubb.
— Daglig leder, Svein Graff
For Vålerenga er det viktig å løse de kortsiktige forpliktelsene, men også sikre en likviditet som gjør oss mer robuste frem i tid og som sikrer en større økonomisk forutsigbarhet.
Forventninger og følelser
Fotball handler veldig mye om forventninger og følelser. Derfor var det unødvendig av meg å uttale til VG at vi hadde solgt spillere i henhold til budsjett da Jones El-Abdellaoui signerte for Celta Vigo. Det er isolert sett riktig, men vi trenger å ta enda flere økonomiske grep for å gjøre oss mindre avhengige av spillersalg og tilførsel fra AS i framtida.
Samtidig ønsker vi en større bredde i troppen totalt sett og derfor selger vi Riisnæs. Vi vil bruke midler fra salget til å reinvestere i nye spillere. Nedrykket har ført til større utskiftninger i spillerstallen enn det som er ideelt og vi har for liten bredde totalt sett.
Jeg har samtidig lyst til å påpeke at vi er på god vei til å sikre en mer bærekraftig økonomi. Tross OBOS-spill i fjor endte vi på et resultat 6 millioner bedre enn budsjettert (-12 MNOK). Året før gikk vi 6 millioner i overskudd. Med store budsjetterte underskudd må vi ta upopulære grep om trenden skal snus. Det trumfer dessverre følelsene, og klubbstyret konkluderte derfor med at det var riktig å selge Magnus. At han selv ville til Glimt er ingen hemmelighet.
Ny akademistruktur
I dag er talentene organisert i to akademier i henholdsvis Vålerenga Fotball (VF) og Vålerenga Fotball Elite (VFE): VF 12-16 år og VFE 17 – 21 år.
Vi har det siste halvåret jobbet med å etablere en ny akademistruktur som innebærer at Vålerenga Fotball Elite (VFE) overtar akademiet for G12 og eldre som i dag er en del av Vålerenga Fotball (VF). Dialogen har vært god, og endringen vil bety at vi får bedre faglig utdanning for spillere fra 12-16 år og bedre sammenheng i hele utviklingsløpet opp til A-herrer. Samtidig innebærer den nye modellen mindre administrasjon som følge av at vi er i to klubber.
I perioden 2020 – 2024 har VFE akademiet rekruttert 15 spillere til A-laget. To av disse har gått gradene fra barnefotballen i egen klubb, andre har kommet i 13-årsalderen og noen i 15/16-årsalderen. Spillerutvikling er avgjørende for sportslig og økonomisk fremgang, og ny akademistruktur er i henhold til vår nye klubbstrategi.
Best i Norge
Vi har hatt en fantastisk tilskueroppslutning totalt sett i år. Kampene mot Viking, Brann og Rosenborg samlet 18 000 flere tilskuere enn 2023-sesongen. Østblokka er stort sett full og kombinerer et sjeldent trøkk med TIFO-kunst. Også på bortekampene er støtten formidabel og over 400 supportere tok turen til Jæren midt i fellesferien.
Engasjementet er også stort blant våre samarbeidspartnere som nærmer seg 100 i antallet, og som gir oss veldig gode tilbakemeldinger på nettverkssamlingene og aktiviseringer for øvrig. Vi oppsøker jevnlig klubber på Oslo Øst gjennom Engaland, og utvikler sponsoratene med nytt og attraktivt innhold.
Vi har innledet samtaler med Vålerenga Fotball om et tettere kommersielt samarbeid, og er i gang med å sikre nye samarbeidspartnere til Vålerenga Samfunn.
Kommunikasjonen med våre medlemmer er alltid viktig, og spesielt i tøffere tider. Vi skal ikke gjemme oss, men forklare våre strategiske valg, prioriteringer og hvordan vi jobber.
3. september blir det nytt medlemsmøte – innkallingen ble sendt ut torsdag formiddag. Før det venter Haugesund søndag – vi sees på Intility.
God sommer!