Vålerenga-kollaps i årets siste kamp

Sogndal berga kvalikplassen og sendte Aalesund ned etter 5-2-seier på hjemmebane søndag kveld.

Norges eneste bygd med lag i vår øverste divisjon hadde mobilisert skikkelig før den aller siste runden av årets Eliteserie.

Vålerenga hadde kun plasseringa på tabellen å spille for, mens Sogndal kjempa om overlevelse. Det var lett å se de første minuttene av oppgjøret på Fosshaugane Campus.

Allerede før det var spilt fem minutter tok vertene ledelsen ved Ole Martin Rindarøy. Venstrebacken var på plass på en retur fra Larsen Kwarasey og dunka ballen nådeløst opp i nettaket til stormende jubel fra hjemmefansen.

Sjansebonanza

Vålerengas første sjanse kom etter 13 spilte minutter, da Jonatan Tollås Nation vant ballen på midtstreken og satte fart fremover. Midtstopperen spilte fri Chidera Ejuke på venstrekanten, men Mattias Dyngeland i Sogndal-målet redda skuddforsøket fra nigerianeren. Unggutten var stadig på farten på sin venstreside og skapte mye trøbbel for hjemmelagets bakre firer i innledninga.

Tidligere Vålerenga-spiller, Kjetil Wæhler starta i midtforsvaret til Sogndal, og da kvarteret var spilt holdt 41-åringen på å doble ledelsen. Heldigvis for vår del gikk headinga en halvmeter til side for mål.

Henrik Kjelsrud Johansen fyrte avgårde et skudd etter drøyt 16 minutter, men forsøket med venstrefoten gikk like over målet til Dyngeland. Det gjorde det ikke ti minutter senere.

Henrik Kjelsrud Johansen satte inn Vålerengas første mål på Fosshaugane Campus (Foto Digitalsport)

Angrep etter læreboka

Vi har sett Robert Lundström i firsprang langs høyresiden i hele år, og søndagens oppgjør mot Sogndal var intet unntak. Svensken førte ballen opp langs sida i et voldsomt tempo og slo et perfekt innlegg langs bakken til Kjelsrud Johansen. Alene med Dybngeland fikk spissen en enkel jobb med å utligne til 1-1 på Fosshaugane Campus.

De fleste eksperter, oss selv inkludert, spådde en kamp der vi skulle ha mye ball. Dette var så til de grader tilfelle den første omgangen. Sogndal lå lavt og satsa på kontringer, mens Grindheim og de andre sentrale spillerne til Vålerenga fikk i oppgave å åpne det kompakte forsvaret til vertene.

Sogndal tilbake i føringen

Ti minutter før pause var Sogndal på farten inne på Vålerengas halvdel. Martin Ramsland spilte igjennom til Stanisa Mandic som kom alene med Larsen Kwarasey. Fra skrått hold kasta keeperen seg ut og redda avslutninga fra montenegrineren.

Det klarte han derimot ikke fem minutter før pause. Gilbert Koomson vant ballen på egen halvdel, satte fart fremover og la ut 45 grader til Eirik Birkelund. Fra 16-meteren sendte midtbanespilleren avgårde et skudd som snek seg inn i Larsen Kwaraseys høyre hjørne.

Flere mål ble det ikke før pause og Sogndal gikk i garderoben med både ledelse og kvalikplassen i sin hule hånd.

Dramatiske scener

Sogndal lå lavt etter hvilen og forsvarte seg godt, men 2-1-ledelsen var ikke nok til å berge plassen ettersom Aalesund leda over Strømsgodset på Color Line stadion. Dette tvang Eirik Bakkes menn til å angripe oftere og etter 66 minutter var Teniste centimetre fra å øke ledelsen for hjemmelaget.

Chidera Ejuke var til tider strålende fra sin venstrekant, og unggutten lekte med Sogndals forsvarere før han ble felt like utenfor 16-meteren snaut 20 minutter før slutt.

Christian Grindheim stilte seg opp i sin siste kamp for laget i kongeblått og kapteinen curla ballen elegant over muren og ned i Dyngelands hjørne til 2-2.

Seks vanvittige minutter

Det er rart hva man får til med kniven på strupen. Sogndal sto med begge beina i OBOS-ligaen før en vanvittig periode på seks minutter redda kvalikplassen til Bakkes menn. Først var det Tajo Teniste som sendte Sogndal foran med sin 3-2-scoring etter 69 minutter.

Tre minutter senere satte Martin Ramsland inn Sogndals fjerde for kvelden før Chidiebere Nwakali curla et frispark inn i mål bak Larsen Kwarasey til 5-2.

Med tap i dagens kamp og øvrige resultater i den siste runden havna Vålerenga på 8. plass i 2017.

- Det er en pinlig opptreden av oss i dag og helt fullstendig karakterløst. Vi blir tatt på senga gang på gang, og det er bare å beklage til alle som følger oss, sa Tollås Nation etter kampslutt.

Sogndal - Vålerenga 5-2 (2-1)