VENTETIDEN VAR OVER

Etter 21 år skulle Vålerenga igjen trone øverst som Norges beste fotballag.

I samarbeid med VIF HISTORIE har vi gleden av å presentere:

Rosenborgs seriemesterskapsrekke over 13 år ble endelig brutt, men det var overraskende nyopprykkede Start som skulle bli den verste motstanderen. Dramatisk ble det også, Vålerengas skjebne skulle for tredje året på rad avgjøres i siste kamp.

Jubel i garderoben.

Vålerengas siste seier kom da det gjenstod hele seks serierunder, da løsnet det imidlertid skikkelig i en tjue minutters periode i Fredrikstad (4-0). Så begynte en av tidenes lengste måltørke. De neste fem kampene var målløse for Vålerenga, en scoringsform som normalt ikke gir seriegull.
Men dette året da Rosenborg falt ettertrykkelig fra tronen, var ikke en normal sesong. Vålerenga sto utrolig nok med like mange poeng som serieleder Start og var uansett sikret sølvmedalje før siste serierunde. I de siste seriekampene hadde de andre topplagene sviktet alle som en, det var som en der oppe hadde lagt en plan for gull. Start ledet nå med ett mål bedre målforskjell, og hadde også scoret flere mål. Serielederen skulle møte nedrykkstruede Fredrikstad, mens  Vålerenga dro til Skien. Der trodde de fleste at en storseier måtte til mot Odd Grenland som bare hadde æren å spille for. Det skulle imidlertid vise seg å holde med uavgjort fordi Fredrikstad gikk seirende ut mot Start denne høydramatiske høstkvelden.

ODD GRENLAND - VÅLERENGA 2-2:
30. OKTOBER KL. 19.52 - ØYEBLIKKET

Siem og Reka og jubel på benken.

Så blåste dommeren av kampen. 21 års lengsel, frustrasjon og savn ble sluppet løs. Voksne menn hulket åpenlyst, og Odd stadion ble stormet av 3000 Vålerenga-supportere. Klanen gikk fullstendig av hengslene og ingen hadde muligheter til å stoppe disse elleville spontane seiersscenene.

- Jeg glemmer aldri de sekundene, forteller lagkaptein Freddy dos Santos. Da Terje Hauge løftet fløyta til munnen hørte jeg ikke lyden engang, bare skrikene fra gutta rundt meg. Plutselig kom det en haug av mennesker som løfta meg, kasta meg rundt og prøvde å kle av meg. Noen gråt, mens andre hylte og sang. Jeg kunne se det i øynene deres, den totale lykke. Sånn føltes det. Så mange års frustrasjon var glemt i det øyeblikket. De som var der ga oss den beste følelsen vi har opplevd.

- To ganger trodde jeg at jeg at jeg skulle bli  ”kvælt”, sa midtstopper Andrè Muri. En gang fryktet jeg at noen skulle bli trampet ned. Men det skal være slik når Vålerenga tar seriegull gliste Muri som scoret guttas utrolige viktige 2-1 scoring på en praktfull heading.
Over ti tusen supportere hyllet senere på kvelden seriemesterne på Rådhusplassen. Der utspant det seg scener som ikke var sett i Norge siden 1945, og mange hadde nok også følelsen at en okkupasjon endelig var over, seriegullet var ikke evig trøndersk. Parademarsjen  videre på lastebil gjennom Oslos gater nattestid, ga seriemesterne og Klanen frysninger på ryggen.

Vålerenga satte også denne sesongen ny publikumsrekord både i gjennomsnitt, 15.659 tilskuere (faktisk tilstede),  og i en enkelt hjemmekamp: 24.894 tilskuere mot Rosenborg. Klanen hadde nå nærmere 14.000 medlemmer.
 Vålerenga Fotball ASA og klubben hadde nå den beste økonomien noensinne og administrasjonen ble styrket vesentlig dette året. Administrerende direktør i ASA, Kjetil Siem og trener Kjetil Rekdal, hadde betydd svært mye for det som nå mange håpet var begynnelsen på Vålerengas nye gullalder. Dette er imidlertid det siste seriegullet vi foreløpig har innkassert.

Berre jubler for scoring til VIF.

HØYDRAMATISK
Og her kan dere få med dere høydepunktene i seriemesterthrilleren.
Status foran siste serierunde borte mot Odd var enkel: Vålerenga måtte få et bedre resultat enn Start (som spilte mot Fredrikstad i Kristiansand) for å bli seriemestere. Dersom begge lagene vant, måtte Vålerenga vinne med to mål mer. Med ett mål ville Start bli mestere på antall scorede mål.

18.00: Kampene starter. Start leder på målforskjell foran Vålerenga.
18.08: Iversen header i stolpen.
18.09: Start-FFK 0-1 Hoås. Vålerenga er serieledere.
18.11: Odd-VIF 1-0 Svindal Larsen. Start er serieledere.
18.18: Start skyter i stolpen
18.19: Start header i tverrleggeren
18.21: Odd-VIF 1-1. Fredheim Holm etter å ha kranglet inn en corner. Vålerenga er serieledere.
18.32: Start skyter i stolpen
18.39: Odd-VIF 1-2 Muri stanger inn ballen med hodet.
18.44: Start skyter i stolpen.
18.45: Fredheim Holm skyter i tverrleggeren.
18.45: Start-FFK 0-2 Ramberg.
18.49: Pause begge kamper. Start må score tre mål i andre omgang for å passere Vålerenga dersom ledelsen i Skien holder seg. Skulle Odd score, trenger Start to mål.
19.05: Start-FFK 1-2 Bärlin. Start er på vei tilbake.
19.27: Odd-VIF 2-2. Odd utligner etter en corner. Start trenger ett mål for å lede serien.
19.40: Start får et mål annullert for offside. Omstridt.
19.42: FFK skyter i stolpen.
19.47: Start-FFK 1-3 Wiig. Nå er det kun et Odd-mål som kan redde Start.
19.50: Start-FFK 1-3 slutt.
19.52: Odd-VIF 2-2 slutt.  SERIEMESTERE.