TIDENES THRILLER

I 2003 skulle Vålerenga Fotball virkelig etablere seg i eliteserien, men unngikk istedenfor nedrykk og økonomisk katastrofe med en hårsbredd.

I samarbeid med VIF HISTORIE har vi gleden av å presentere:

Det var enda mer som sto på spill i andre kvalifiseringskamp i Vallhall mot Sandefjord, enn det var i 2000 da Klanen sto lamslåtte igjen på Ullevaal. 
Nå var det ikke bare nedrykk det sto om, men også en radering av fotballavdelingen sportslig og økonomisk.

Lørdag 22. november kl. 16.00. For første gang i historien går en obligatorisk Vålerengakamp i innendørshallen og for første gang var samtlige  billetter utsolgt på forhånd. En hysterisk sinnssyk kamp (sitat VPN) skulle begynne.

Og vårt lag fikk seg en i fleisen allerede etter 10 minutter. Minuttet etter dempes noe av nervene da Kjetil Rekdal dundrer ballen i mål direkte på frispark fra 25 meter. Rekdal hadde på ny et bein med i spillet da laget gikk opp til 2-1 etter 28 minutter. Da heada lange Raio Piiroja ballen kontant i mål fra kort hold etter et presist Rekdal-frispark.

DOBBELTSJOKK
Bare fire minutter senere blir det nytt sjokk da Sandefjord fikk tildelt straffe etter at Piiroja hadde dratt ned en spiller. Sju minutter senere feide tidligere VIF-spiller, Fredrik Thorsen, inn 2-3. Vålerengas eksistens som toppserielag syntes fjernt. Etter heroisk press på overtid før pause, mottok David Hanssen  ballen på 17 meter, vendte bort en forsvarer og sendte ballen rett i krysset. 3-3 ved halvtid. 
- Utligningen før pause var utrolig viktig. Da visste vi at vi bare trengte et mål til, sa Rekdal i garderoben.

GÅSEHUD
Etter ett omstridt annullert mål for Sandefjord etter pause, begynte tiden imidlertid  å renne ut. 
Det var da, da de fleste med et hjerte som blør for Vålerenga,   hadde  mista   all    tro  og   innså   at klubben sto foran stupet, at David Hanssen  sto fram igjen.
Om følelsen  seks minutter før full tid sa han:
 - Jeg kunne flydd igjennom taket av glede. Hver eneste celle i kroppen hoppet, og jeg fikk skikkelig gåsehud. Jeg har aldri opplevd makan noen gang. 
Og når Sandefjord brukte de aller siste minuttene til å dytte opp det de hadde, kontra Vålerenga inn et mål som Jonas Krogstad sto bak. 5-3.

Følelsene tok fullstendig overhånd da kampen ble blåst av. Klubbledelsen, spillerne og Klanen gråt av glede. Direktør Kjetil Siem viste til og med rompa til Klanen etter taktfaste rop. 
Rekdal satte seieren over alt han tidligere har opplevd i sin innholdsrike fotballkarriere.
 -  Dette er det største jeg har opplevd. Til og med større en straffescoringen mot Brasil. Dette er fantastisk. Og helt avgjørende for klubbens eksistens. Dette overgår alt. Cupfinalen i fjor, mine egne prestasjoner. Absolutt alt, sa Rekdal da han ble hyllet på Bohemen senere på kvelden.

HEIA DOMMER`N
Kanskje var det tilfeldighetenes spill, i form av dommer Jonny Ditlefsens inngripen i viktige situasjoner, som ble redningen. Nylig intervjuede Kjell Grønningen, tidligere talsmann i Klanen skrev i Klansropet: - Vår mann i svart visste imidlertid råd og fant opp ordet ANNULLERING. Sandefjord scora og scora mens Jonny annullerte og annullerte.. Jonny redda hele Vål`enga, absolutt hele det skakkjørte synkende skipet. Konklusjonen er klar: Når Vålerengas nye stadion bygges, bør en statue av Jonny Ditlefsen være en selvfølge.

Aftenpostens kronikk  sier også sitt:
Fullt hus i Vallhall, enormt trøkk fra tribunene, åtte fulltreffere, straffespark, stangskudd, skudd rett i vinkelen, åtte gule kort, ett rødt ett, mange millioner på spill, scoring på overtid, opprykk eller nedrykk, trenerduell, helter, syndebukker, snørr og tårer. Og så videre, og så videre. Hvor skal vi egentlig begynne? Dramaet hadde alt, absolutt alt, som får et fotballhjerte til å nå makspuls……

Annonse:

VÅLERENGA ASA OPPHØRTE, INVESTORENE GIKK OG NY INNSAMLINGSAKSJON REDDET VIF
Like etter kampslutt fikk publikum over høytalerne melding om at ASA´et opphørte. Skipsreder Fredriksen og Co tok med seg gjeld på 32 millioner + renter, og gikk ut av Vålerenga. Klubben sto nå på egne bein og måtte skaffe 6 millioner for videre drift. Klanen påtok seg å skaffe 2 millioner som måtte være i havn før 2. desember for at laget skulle få fornyet profflisens. I motsatt fall ville det bli degradering til 2. divisjon. Kronerullingen var i gang. Klubben og Klanen gjorde en kjempejobb på rekordtid og Vålerenga fikk  sin godkjennelse av NFF.
- Vi er helt stumme av begeistring. Dette må være det nærmeste man kommer en folkereisning for VIF. Det virker som hele landet har ofret seg for klubben, fortalte daglig leder Elin Horn til Dagsavisen. - Folk har gitt av hjertens lyst, og vi har klart målsettingen, strålte hun. 5 millioner kroner har alle innsamlingsaksjonene gitt – i tillegg til garantien fra Klanen om 2 millioner kroner.
 Det var ikke lenge etter dette at vår nåværende investor, Tor Olav Trøim, kom på banen sterkere og sterkere. 

Så begynte Vålerengas andre storhetsperiode..... 

Følg VIF HISTORIE på facebook.

 

Annonse fra Eliteserien:
Publisert: 27.04.2020
Skrevet av: VIF HISTORIE. Video laget av Christian Thorkildsen, TV 2 Sporten - Foto øverst av Morten Olsen, Digitalsport