Status vedrørende pyroteknikk

Viktig informasjon fra klubben om bruk av pyro på tribunene.

Annonse:

Det foreligger per i dag et forbud gjennom norsk lov mot pyroteknikk på norske tribuner. Vålerenga Fotball Elite og resten av fotball-Norge ser positivt på pyroteknikk i kontrollerte former som et stemningsskapende tillegg til det positive engasjementet på tribunene, og Vålerenga er derfor engasjert i et prosjekt som jobber for å legalisere pyroteknikk i norsk fotball.

- Vi har for lengst erkjent at pyroteknikk står såpass sentralt i supporterkulturen til store deler av miljøene rundt Vålerenga og fotballen generelt, og mener at den tidligere tilnærmingen med målsetningen om «null pyro» er gammeldags, sier sikkerhetssjef Ronnie Bergheim og fortsetter:

- Det grunnleggende målet må være å legge til rette for et sterkt engasjement og god stemning på tribunen og samtidig unngå skader og ubehagelige opplevelser på arenaene. Vi mener da at riktig tilnærming må være å finne måter å forene dette på, da vi har erfart at et totalforbud faktisk virker i motsatt retning, sier han. 

Vålerenga har vært aktivt deltakende i prosjektet fra oppstarten i fjor høst, og for første gang ser vi nå at alle toppklubbene, NTF og NFF er enige om felles målsetninger og strategier for å få til en legalisering, i første omgang gjennom en midlertidig dispensasjon fra lovverket. Du kan lese mer om møtet mellom fotballen og myndighetene i NFF sin sak her.

I korte trekk ønsker fotballen å få mulighet til å godkjenne bluss, røyk og blinkere innenfor et tydelig rammeverk som skal ivareta sikkerheten samt andre supportere og tilskuere som ikke ønsker eller kan bli påvirket av bl.a. røyk.

- Gjennom klare krav til sikkerhetsavstand, opplæring og forsvarlig bruk, gjennomtenkte soner hvor pyroteknikk er tillatt og en rekke andre bestemmelser, mener vi klart at vi kan ivareta det stemningsskapende elementet i kombinasjon med god sikkerhet, forutsigbarhet og behovene til andre supportere og tilskuere, fortsetter Bergheim.

I disse dager jobbes vi med å sertifisere Intility Arena rundt infrastruktur og sikkerhetsanalyser opp mot kravene, samtidig som det siste utkastet for den formelle dispensasjonssøknaden ferdigstilles i prosjektet.

Supporterne har også et viktig ansvar i prosessen

Bakteppet for hele prosjektet var at vi så en betydelig økning i bruk av pyroteknikk og andre alvorlige hendelser på tribunene i forrige sesong, og klubbene og NTF fryktet at NFF ville reagere med å stramme ytterligere inn på regelverket og sanksjonering av klubbene.

Et av Vålerenga sine argumenter er at dersom NFF og fotballen kan møte supporterne på deres ønsker om å få bruke pyroteknikk uten å risikere utestengelser, gis det samtidig rom for en dialog hvor klubbene kan kreve og forvente at bruk gjøres på en trygg og forsvarlig måte, og dermed gir vi oss selv større muligheter til å få bort ting som har langt større farepotensiale, og fører til betydelige sanksjoner fra forbundet. 

Fremover er det derfor avgjørende for videre prosess mot en legalisering at vi ser en moderering i bruk av pyroteknikk i påvente av en endelig avklaring, for å skape troverdighet bak vår tilnærming. Videre er det viktig at alle jobber sammen for at følgende blir helt borte fra tribunene:

  • Knallskudd / bangers
  • Raketter / one-shots
  • Kasting inn mot spillebanen.

Dette er situasjoner som har et meget høyt skadepotensial, er uforutsigbart og har ingenting på en fotballtribune å gjøre. I tillegg medfører overnevnte strenge økonomiske sanksjoner fra NFF.

I 2023 ble Vålerenga Fotball Elite ilagt totalt kr  580.000,- i bøter knyttet til raketter, kasting, banestorming og påvirkning av kampen (midl. ytsettelse) pga store mengder røyk på banen. 

- Østblokka er Norges største og beste supportertribune, og det forblir de også uten knallskudd og bangers. Fornuftig bruk av pyro skaper god stemning, men hvis vi heller kan bruke en halv million på å få et enda mer slagkraftig lag på banen er det bedre, sier daglig leder Svein Graff. 

Frem til lovverket endres eller fotballen får innvilget dispensasjon fra regelverket er klubbene, inkludert Vålerenga, forpliktet til å benytte vårt sanksjonsreglement for å håndheve brudd på stadion- og sanksjonsreglene. Det betyr at vi foreløpig må opprette sanksjonssaker ved bruk av pyroteknikk, på lik linje med andre forhold som er omhandlet av regelverket.

I henhold til de samme prinsippene som prosjektet over er fundamentert på, hadde Vålerenga og Østblokka v/ Enga Tifo en avtale i 2023 om at det kunne søkes om godkjenning for bruk av bluss, røyk og blinkere gjennom en skriftlig søknad, mot at visse sikkerhetskrav ble overholdt. I påvente av en avklaring av dispensasjonssøknaden velger klubben å videreføre denne ordningen, med mål om noe moderasjon i bruk av pyroteknikk sett mot 2023-sesongen.

Det er viktig å påpeke at pyroteknikk pr. i dag ikke er lovlig, og en godkjenning fra klubb innebærer i realiteten at man kun unngår å bli sanksjonert av klubben. Dersom myndighetene velger å anmelde bruken av pyroteknikk, eller det skjer en skade/ulykke, vil den som bruker pyroteknikk fortsatt være strafferettslig ansvarlig – selv om bruken er godkjent av Vålerenga.

All bruk av pyroteknikk gjennom denne ordningen skal være organisert gjennom Enga Tifo, og eventuelle effekter utleveres på innsiden av stadion. Det vil med andre ord aldri være tillatt å medbringe egne pyrotekniske effekter gjennom innslippet på stadion. Denne ordningen er basert på tillit og ansvarlighet, og kan til enhver tid avvikles fra klubbens side ved mislighold eller uansvarlig bruk.

Annonse fra Obos-ligaen: