Kampen vi fylte 100 år

Vi ser tilbake til den målrike jubilleumskampen i 2013

Da Vålerengens idrettsforening fylte 100 år ble det markert med fotballkamp mot Sarpsborg 08 på selve kvelden. Vi skulle møtt Sarpsborg 08 i kveld, på fotballens dag. Selv om gutta er i full trening igjen er fersk fotball fortsatt mangelvare, det blir ingen ball 16. mai i år. Vi tar deg derfor med tilbake til jubileumskampen da Vålerenga fylte 100 år i 2013.

Det var som seg hør og bør en hektisk dag med mye og flott festivitas. Vi feiret jo 100 år i hele 2013 og vi gikk bla i tog med mange hundre blåkledde mennesker helt fra Vålerenga og opp Karl Johan. Vålerengas farger overalt og logoen vår hang vakkert på alle flaggstenger oppover Norges paradegate. Det syngende toget i de rammene er et meget sterkt minne.

Vi ønsket å møte Sarpsborg i jubileumskampen fordi vi møtte dem da vi fylte 50 år og man håpet å få dem som motstander på selve bursdagen 29. juli, 50 år etter. Det fikk vi innvilget av forbundet og vi møtte dem i seriekamp nøyaktig 100 år etter at VIF ble stiftet i et kassesnekkeri på Vålerenga. Kampen da vi fylte 50 i 1963 endte forøvrig 5-0 til oss så det var lov å håpe på tilsvarende målkalas.

Ingen gikk hjem skuffet 29. Juli 2013, det ble et fyrverkeri av en fotballkamp!

Med mosaikk-tifo og bluss ble laget tatt godt mot av fansen under innmarsjen på Ullevaal stadion og kampen fikk en drømmestart da Torgeir Børven ga oss 1-0 allerede etter fire minutter. Daniel Fredheim Holm så et hull i forsvaret og satte ham opp for scoring.

Så skulle klokka vise 27 minutter da Bojan Zajic noterte seg i målprotokollen og dobla ledelsen med et skudd i lengste hjørnet.

Rett før pause får Sarpsborg 08 redusert og vi rusler inn til pause på 2-1, det er spenning i kampen.

Fire minutter ut i andre omgang var Torgeir Børven på ferde igjen og økte til 3-1. Denne gangen var det backen Jan Lecjaks som med det nydelig gjennomspill serverte storscoreren.

Så fikk midtstopperen Giancarlo Gonzalez nettkjenning, men dessverre i eget mål. Stillinga var dermed 3-2 med halvtimen igjen på kampuret.

71 minutter ut i kampen dukker Nicolai Høgh opp på bakerste stolpe og roer nervene en smule. 4-2! Igjen var Jan Lecjaks leverandør av den forløsende pasninga.

Det skulle ikke gå mer enn 9 minutter før Sarpsborg 08 reduserte igjen og det sto 4-3 på tavla med 11 minutter igjen å spille.

Det ville ikke Morte Berre ha noe av så han dro av en mann fastsatte sluttresultatet i jubileumskampen til 5-3! Man kan neppe be om så mye mer enn å vinne 5-3 i en spennende fotballkamp når man feirer 100 år.

Publisert: 16.05.2020
Skrevet av: Espen Bjørneseth - Foto øverst: Aleksander Andersen / NTB scanpix