Bjarne "Bamse" Hansen er død

Vålerenga-legenden ble 93 år gammel.

Annonse:

Vålerenga-legenden Bjarne ”Bamse” Hansen døde mandag, 93 år gammel. Han var den siste gjenlevende spiller fra laget som tok Vålerengas aller første seriemedalje i 1949.

Bamse var en av Vålerengas faste slitere gjennom hele 18 sesonger som midtstopper. Det er bare "Tippen" som har flere sesonger, men Bamse har flest etter innføringen av hovedserien (17).

Bamse spilte 158 toppseriekamper for Vålerenga i perioden 1948-64 og scora ett mål. Han står med ca 280 obligatoriske kamper for klubben. Bare tre spillere har flere. Bamse har også tre landskamper. Toffa Olsen (34 landskamper) var for øvrig Bamses beste medspiller i en årrekke da de sammen stoppet alt i Vålerenga-forsvaret.  

Bamse ble intervjuet av VIF HISTORIE da han runda 90 år, og dette kan du lese her: 

Jeg husker godt da jeg ble kåret til årets spiller av VG i 1963, sier han stolt.

 - Jeg var 34 år gammel, følte jeg hadde spilt en god sesong, hadde oppnådd en del på fotballbanen og bestemte meg så for å legge opp. Sommeren 1964 ble det imidlertid klart at Vålerenga fikk være med i Messebycupen mot Everton. Jeg begynte derfor å møte opp på treninger igjen. Jeg klarte å spille meg inn på laget og fikk med meg begge E-cupkampene før jeg avsluttet min karriere mot Rosenborg på Lerkendal. Da fikk det være nok. 

Husker du noe fra din siste kamp?

-  Ja, vi kom rett fra Goodison Park og syntes vi hadde spilt utrolig bra.  Der hadde Bonden spilt over evne og nå ble vi hylla på Lerkendal før kampen. Oppgjøret mot RBK ble også radiooverført til Brakka med Jan Hellerud (red.anm. æresmedlem) som kommentator. Så tapte vi 1-3. Jeg husker spesielt en situasjon da Bonden ropte: - Den har jeg, på en ball jeg kunne ha tatt, men så føyk den rett i mål. 

Men det hele begynte i 1947?

- Jeg debuterte for Vålerenga som 18-åring i Norgesserien, i oktober 1947 da vi slo Nydalen 6-2 på Ullevaal. Den første perioden var jeg reserve før jeg spilte meg til fast plass i 1949, og det var jeg frem til og med 1963. 

Du scora bare ett mål i din Vålerenga-karriere? 

Bjarne "Bamse" Hansen fikk ble belønnet med 10 på VG-børsen (Foto: Historielaget)
Bjarne "Bamse" Hansen fikk ble belønnet med 10 på VG-børsen (Foto: Historielaget)

- Ja, jeg husker godt da jeg avgjorde mot Viking i Stavanger i oktober 1955. Da hadde trener Willybald Hahn, som også samtidig trente landslaget, satt meg opp i løperrekka av en eller annen grunn. Det sto 1-1 da vi i andre omgang kom til et angrep på høyresiden. Jeg tok et innlegg fra dødlinja på direkten, og banka ballen inn i venstre hjørne forbi Sverre Andersen. 

Ditt største øyeblikk i din karriere?

- Det var i 1957 da vi spilte VM-kvalik og Norge havna i gruppe med Bulgaria og Ungarn. På høsten var det bortekamp i Budapest, jeg ble uttatt og hadde et håp om å få spille. Norge hadde sensasjonelt vunnet 2-1 på Ullevaal og nå sto jeg der i min debut på landslaget og ble presentert ovenfor 100.000 elleville tilskuere. Det er mitt største øyeblikk i karrieren, selv om vi tapte kampen 5-0.

Så ble altså Bamse kåret til årets spiller i 1963, året før han la fotballskoa på hylla. Denne sesongen var han i praktslag og han er den eneste Vålerenga-spiller som pr. dato har fått historiske 10 poeng. Det skjedde 8. september mot Fredrikstad.

I påfølgende kamp mot Gjøvik/Lyn borte (7-0) ble han tildelt 9 poeng. Selv husker ikke Bamse spesielt 10-poengskampen, men synes det selvfølgelig var svært stort da han ble kåret av VG til årets spiller. I sine 18 seriekamper fikk han en 10´er, en nier, to åttere, fire syvere og 5 seksere dette året. For en bragd.

Vi lyser fred over hans minne.

Tekst: Jarle Teigøy/Historielaget

Bjarne "Bamse" Hansen

  • Født: 27.05.1929 - 16.01.2023

  • Posisjon: Midtstopper

  • Fødested: Oslo

  • Antall sesonger i Vålerenga: 17 (1947-64)

  • Meritter i Vålerenga: Seriesølv 1948/49, seriebronse 1960/61

  • Obligatoriske kamper for Vålerenga: Ca 280 (5. flest i Vålerenga)

  • Toppseriekamper for Vålerenga 158 (2 i Europa)

  • Mål: 1

  • Kåret til årets spiller i 1963

Annonse fra Obos-ligaen: