Drømmen om en derbyseier

Han har vært i Vålerenga siden han var ni år. Nå kan Christian Dahle Borchgrevink få sin aller første derbykamp mot Lillestrøm.

Han har vært i Vålerenga omtrent i hele karrieren. Fra han kom til klubben som niåring og til vi møter han på Intility Arena som 20-åring har han opplevd mye. Men én ting han ikke har opplevd er å møte Lillestrøm på seniornivå. Det håper han endrer seg når klokka blir 16.00 på lørdag.

– Jeg har ikke vært med på dette oppgjøret som seniorspiller, men vært med på en haug av disse kampene som supporter på Ullevaal og på Åråsen. Det er en av de kuleste kampene i året og det er en kamp vi gleder oss til litt ekstra. Når terminlista kommer er dette oppgjøret et av de første man ser etter. Det er en av de største kampene i året og det kuleste derbyet vi har i landet, sier Borchgrevink etter en tøff treningsøkt mens det lyser fotballglede av unggutten.

Det har ikke vært mange kjedelige oppgjør mellom de to rivalene og begge lags supportere har mer enn ett minne som sitter litt dypere i hukommelsen enn noe annet. For «Borch» er det de siste kampene som han husker best.

Den kampen

Saken fortsetter under bildet.

Christian Dahle Borchgrevink Lillestrøm_EH
Borchgrevink kaster seg over Jonatan Tollås Nation etter kampen mot Lillestrøm i 2018. Foto: Eivind Hauger.

– Jeg har mange minner om dette oppgjøret. I slutten av 2016 var det pakka på Ullevaal, veldig god stemning og det var en spesiell situasjon ettersom både vi og LSK sleit på tabellen. De leda 1-0 lenge før vi utligna ganske seint. Da var det full fyr! Men kampen jeg husker aller beste er det første derbyet på Intility Arena da Bård avgjorde på overtid. Da satt jeg på benken, men da han scoret føltes det som hele gjengen, pluss ballgutter og alle som var rundt banen, løp bort til Klanen. Det var helt ekstremt og helt sinnssykt, sier han mens gliset går fra øre til øre. Det er få Vålerenga-supportere som ikke gliser når det målet kommer opp som samtaleemne.

Man kan absolutt si at jeg misliker Lillestrøm!

— Christian Dahle Borchgrevink
Ramma var satt. Det var det første oppgjøret mellom blått og gult på Intility Arena i mai 2018. Bård Finne hadde akkurat satt et frispark i tverrliggeren på overtid, Lillestrøm bomma på en gedigen sjanse sekunder etter, og nesten fem minutter på overtid var Finne frampå igjen. Han fyrte av, via Frode Kippe, og i mål. En amatørvideo fra Vålerengatribunen filmet de magiske sekundene og eksplosjonen som skjedde på stadion generelt, men på Supportertribunen spesielt, da ballen havna i nettmaskene. Vi viste Borchgrevink videoen som du kan selv se den i videovinduet under.

Saken fortsetter under videoen.


– Jeg hadde ikke sett den videoen før nå, men det var like sterkt å være her og jeg så det jo omtrent fra samme vinkel. Jeg har et godt minne fra når man ser den ballen gå i mål og alle bare «mister» det. Det er de øyeblikkene du lever for som fotballspiller – og som supporter

«Ingen liker LSK»

For det er noe spesielt å møte Lillestrøm. Det er bare å slå av en prat med Terje «Henger´n» Hellerud i resepsjonen på Valle, eller noen av gamlekara som ser alt av treninger. Ingen med blått hjerte liker laget fra stasjonsbyen. Verken den gang da eller hver gang når. Det gjelder naturligvis Borchgrevink også.

Saken fortsetter under bildet.

Christian Dahle Borchgrevink Lille Tøyen_EH
Tilbake der det hele startet: På Lille Tøyen midt i Oslo. Foto: Eivind Hauger.

– Man kan absolutt si at jeg misliker Lillestrøm! Når man er oppvokst som Vålerenga-supporter så er det ikke noe du liker mindre enn Lillestrøm og Lyn så jeg har ikke så mye til overs for dem. Jeg liker ikke byen… eller… det er jo ikke by, men jeg liker ikke det området der. Jeg holder meg her i Oslo.

Men på lørdag skal han, og alle som har hjerte i klubben, reise noen få mil øst for hovedstaden. Det er mye som står på spill, men det viktigste av alt er tre poeng i kampen hvor «alt» kan skje.

– Det er en stor pott å vinne denne kampen. Det er litt cupfinaleaktig. Du går inn og forbereder deg som en vanlig kamp, men man kjenner litt på det når man først kommer dit. Det er ikke en helt ordinær kamp, men en kamp som lever sitt eget liv hvor alt kan skje. Når kampen er i gang så er det en helt annet sak, men når man går ut matta der og titter bort på Klanen og kjenner atmosfæren tror jeg blir veldig spesielt. Akkurat i det fløyta går tror jeg det er mye adrenalin, mye spenning og mye energi som kommer til å boble i kroppen, men så blir man litt lukka inn når kampen først er i gang. Da er det bare å spille fotball og gjøre så godt som mulig, men man merker selvfølgelig støtten rundt. Det kommer til å bli litt spesielt med tanke på atmosfæren, sier han uten å vite om han blir en av de 11 utvalgte som skal starte kampen.

– Spill bort ballen!

Saken fortsetter under bildet.

Christian Dahle Borchgrevink Brann_Spx
Christian Dahle Borchgrevink og Branns Bismar Acosta i en tøff duell i 2017. Foto: NTB Scanpix

Laget tas ikke ut før fredag, men etter å ha sonet karantene i kampen sist, melder han seg klar til tjeneste om trenerapparatet ønsker det. Og skulle han få sjansen, gir han Frode Kippe og de andre gulkledde et godt råd:

– Det er en kamp hvor man går inn med alt man har uansett, men jeg tror de skal få kjenne på det hvis de tar et litt for langt touch. Jeg anbefaler de å spille bort ballen med en gang for det gjør vondt å møte Enga!

Vålerenga møter Lillestrøm på Åråsen stadion lørdag klokka 16.00. Billetter får du kjøpt her!

Toppbilde: Christian Dahle Borchgrevink jubler etter å ha scora mot Rosenborg. Foto: Eivind Hauger.

Annonse:

Annonse fra Obos-ligaen: